divendres, 18 de desembre del 2009

Els joves del món rural pateixen menys l' atur i són més emprenedors.

ESTUDI SOCIOLÒGIC
FONT:Ruralcat.

20/11/2009 Els joves que viuen en els municipis més agraris no pateixen tant l’atur i treballen més per compte propi. No obstant, perceben uns ingressos mitjans més baixos que la mitjana, i pateixen problemes de manca d'habitatge i mobilitat.

Aquestes són dues de les conclusions de l’estudi “Món rural i joventut” elaborat per Màrius Domínguez, professor a la facultat d'Economia i Empresa, i membre de l’equip de recerca Territori, Població i Ciutadania de la Universitat de Barcelona. L'estudi va ser encarregat per per la Secretaria de Joventut del Departament d’Acció Social i Ciutadania per tal d'explorar la realitat i necessitats dels joves rurals i proposar iniciatives que milloren les seves expectatives.

L'estudi, després d'entrevistar a diversos joves, ha constatat determinades realitats:

L'atur juvenil és menor en els municipis més agraris: un 67,8% de les persones joves analitzades treballen. Aquest percentatge s’eleva fins al 79,2% en aquells municipis més centrats en el sector primari.

Predomini de l'ocupació per compte propi : amb un 24,1% dels homes i un 18,5% de les dones, és l'opció que més predomina en els municipis més agraris.

Ingressos per sota de la mitjana catalana: el sou mitjà és de 920 euros, 50 per sota de la mitjana de Catalunya.

Discriminació salarial de les dones: les joves cobren entre els 59 i els 200 euros nets mensuals menys que els nois.


Problemes que impulsen l’emigració a la ciutat
Altres temes tractats en l'estudi indiquen els problemes que troba aquest col·lectiu i que posen en perill el seu arrelament al món rural són els següents:

Crisi de l'agricultura, la construcció i els serveis: dificulta fortament l'accés al mercat laboral.

Manca d'habitatge digne: hi ha poca oferta de lloguer i els preus, en general, són molt alts.

Problemes de mobilitat: el transport públic presenta deficiències i es depèn sobretot del transport privat.

Necessitat de desplaçar-se per accedir a l'educació, l'oci etc


El futur dels i les joves del món rural és incert degut a les problemàtiques exposades. Aquesta incertesa augmenta les possibilitats que les persones joves abandonin aquests municipis. Malgrat la situació de desavantatge, hi ha un fort arrelament i desig de continuar vivint en aquest entorn.

Segons indica l'estudi, quan en un municipi rural s’ajunten la manca d’ofertes laborals i la dificultat d’accedir a un habitatge digne, les possibilitats de desenvolupar un projecte de vida són gairebé inexistents i el poble es troba en perill de despoblament.