dijous, 25 de març del 2010

Entrevista a Marie-Monique Robin

21/3/2010 Font: El Periodico.cat
Marie-Monique Robin: «El menjar ‘light’ porta aspartam, un verí»
El 2008 va desemmascarar al documental ‘El mundo según Monsanto’ la multinacional de les llavors transgèniques. Segueix investigant el que mengem i encara està més alarmada.

NÚRIA NAVARRO

L’obsessiona el que mengem, entre altres coses perquè és filla de pagesos de Gourgé, un poble pròxim a Poitiers (França), però també perquè té tres filles a les quals no vol «enverinar». Amb una cinquantena de reportatges en el seu expedient, entre els més reconeguts figura el documental sobre Monsanto, produït per la cadena Arte, que aquesta setmana es va tornar a projectar a l’Institut Francès de Barcelona. (Península n’ha editat la versió llibre).
–No s’ha demostrat que els transgènics siguin nocius.
–No s’ha pogut. El doctor Arped Pusztai, de l’Institut Rowett, d’Aberdeen, va descobrir que les rates alimentades amb patata transgènica van desenvolupar defectes al sistema immunològic. ¡Van desmantellar el laboratori! Va passar una cosa semblant amb Manuela Malatesta, a Itàlia, que estudiava la soja transgènica.

–El seu demonitzat Monsanto sí que ha fet estudis.
–Són estudis realitzats durant tres mesos, un termini adequat per valorar la toxicitat aguda. Però per mesurar la toxicitat crònica s’hi ha de dedicar almenys dos anys de feina i 10 milions d’euros. Tot i així, Europa està en contra dels transgènics, excepte Espanya.

–¿Per què Espanya és diferent?
–Com es pot dir per no ofendre...

–Deixi-ho anar.
–Espanya es troba en una situació similar a la de França fa 30 anys, quan va arribar l’anomenada revolució verda. La modernitat per a vostès és important, i creuen que és modern l’ús de transgènics.

–Estem endarrerits, vaja.
–Diguem que la preocupació mediambiental que sacseja França i Alemanya aquí no hi ha arribat. Ara treballo en la relació entre l’exposició a productes químics que entren en la cadena alimentària (herbicides, pesticides, plàstics, additius) i el càncer, l’esterilitat, el Parkinson, l’obesitat... ¡Està totalment confirmada! I Espanya és el país amb més càncer de testicles associat als pesticides.

–Vist el panorama, ¿vostè què no es fica a la boca?
–Una cola light, per exemple. A tot el menjar light, des dels iogurts fins al xiclet sense sucre, hi ha aspartam, que és un autèntic verí. S’ha demostrat que en animals provoca leucèmia i tumors cerebrals.

–Més troballes per no dormir.
–S’han d’evitar envasos que continguin bisfenol A, una hormona sintètica que s’injecta al plàstic per endurir-lo. El seu ús és freqüent en biberons, ampolles d’aigua, carmanyoles, a l’interior de les llaunes de blat de moro... ¡D’aquí un any se’n parlarà molt d’aquesta molècula! És un pertorbador endocrí perillós, en especial per a les embarassades.

–¿Perillós fins a quin punt?
–Els residus de l’hormona sintètica travessen la placenta –que no és la barrera inexpugnable que crèiem– i el fetus les absorbeix. Durant la formació dels òrgans, l’hormona sintètica usurpa el lloc de les naturals, i activa el creixement, però malament. De manera que el nen neix bé, però a la llarga pateix càncer, obesitat, diabetis. I també hi ha els herbicides...
–No sé si preguntar-li més.
– Després de la segona guerra mundial es van posar al mercat uns 80.000 productes químics . A Espanya, el franquisme va funcionar com a barrera protectora; però la resta de països va abraçar amb alegria la vida moderna. No va ser fins a finals dels 50 quan toxicòlegs de l’OMS van començar a estudiar additius i pesticides i van traçar el codi alimentari.

–La dosi fa el verí.
–Això ho va dir Paracels al segle XVI, i en funció d’aquesta premissa es va traçar la reglamentació de químics. Però ara sabem que les hormones sintètiques actuen a un nivell que no s’havia testat mai. Pot ser que amb un no passi res i amb una mil·lèsima resulti letal. A més a més, dels 80.000 productes químics només se n’ha estudiat un 8%. Els toxicòlegs han de treballar en un altre paradigma.

–I mentrestant, ¿què fem?
–Repensar-ho tot. El 90% de les malalties cròniques estan lligades al medi ambient i a l’estil de vida tòxic que portem. El director de l’Agència Internacional d’Investigació sobre el Càncer de Lió diu que en els últims 20 anys s’ha duplicat el càncer. A l’Índia gairebé no hi ha càncers, perquè no mengen escombraries, no consumeixen en plàstic, no fan servir pesticides (excepte al Panjab).

–Siguem positius. ¿Què mengem?
–¡Només orgànic!

–¿Tot això no és un passatemps de rics? ¿Un substitut ideològic?
–Hi ha massa dades científiques que demostren el que dic.

–El menjar orgànic és més car.
–No es calcula mai el preu real de l’agricultura intensiva. L’equip és car, el terra mor a base de fertilitzants, i després hi ha les llavors, el transport, l’impacte en el medi ambient. Des de fa poc el Banque Agricole, reticent a tot això, aposta fort pels agricultors orgànics. Miri, vostè i jo estem acabades, però no hem d’hipotecar les generacions futures.

dimecres, 24 de març del 2010

Ara si.

Ara ja ha arribat la primavera. Els ametllers han florit i la resta d'arbres comencen a fer circular la saba. Com que ha sigut un hivern amb quatre nevades la feina s'ha anat endarrerint i ara toca córrer. Aquesta setmana hem acabat d'esporgar els ametllers, hem podat la vinya i els cirerers. Hem acabat de plantar 400 ametllers nous substituint arbres molt vells i ja esgotats que encara ens escalfaran a l'hivern. Pel que fa a l'hort ja han sortit els alls, collim els últims espinacs, les ultimes cols i preparem el terreny per plantar cebes "bavosa" i "figueres". I aviat les patates i esporgar els olivers.


dimarts, 9 de març del 2010

Ep, que sortim a la premsa!


El dia 20 de febrer vàrem sortir al Diari del Priorat com a empresa que aposta per la producció i distribució de productes ecològics a la comarca.

dijous, 11 de febrer del 2010

Tendencies de consum.

El sector ecològic creix gairebé un 14% en nombre de productors i d'hectàrees
Verdures ecològiques

Verdures ecològiques. Font: DAR

10/02/2010 DARMalgrat la crisi, les produccions ecològiques han consolidat la seva posició en el mercat català amb un increment de gairebé un 14% durant el 2009 tant en el número de nous operadors (productors i elaboradors) com en superfície inscrita.

Així es desprèn dels resultats del Baròmetre de percepció i consum dels aliments ecològics 2009, realitzat pel Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), a través de l'empresa TNS Demoscopia, amb l'objectiu de quantificar el coneixement i els hàbits de consum d'aliments ecològics dels consumidors catalans

Les dades, presentades pel conseller d'Agricultura, Joaquim Llena, la directora general d'Agricultura i Ramaderia, Rosa Cubel, i el president del Consell Català de la Producció Ecològica, Daniel Valls, reflecteixen que durant l'últim any s'han inscrit 240 nous operadors (198 productors i 45 elaboradors), assolint un total de 1.431 empreses certificades.

A més, també ha augmentat un 13,9% la superfície inscrita, passant de 62.331 hectàrees a 71.513 hectàrees.

La vinya i el vaquí de carn lideren la producció ecològica

Els cultius ecològics majoritaris són els típicament mediterranis (vinya, olivera i cereals) amb un total de 1.063 productors (vegetals i ramaders), mentre que el vaquí de carn domina a les explotacions ramaderes, seguit de l'oví i el cabrum de carn.

Durant la presentació dels resultats del baròmetre, el conseller també ha manifestat que malgrat la situació de crisi econòmica, es constata que el consum de productes alimentaris ecològics té un públic fidel que no ha deixat de consumir-los, tot i ser una mica més cars.

Hàbits de consum

A través d'aquest estudi s'ha pogut constatar que gairebé la meitat de la població catalana ha consumit alguna vegada aliments ecològics, el 31% amb freqüència mensual i el 17,8% de forma setmanal.

La motivació principal per a la compra d'aliments ecològics és la salut (66,3%), per davant del gust, la qualitat o les raons mediambientals, mentre que els principals motius adduïts per al no consum d'aquests aliments són el preu excessiu (40,7%) i la difícil localització del punt de venda (35,2%), entre d'altres qüestions.

La verdura, la fruita i els lactis són els aliments ecològics més consumits, seguits pels ous i la carn. Per contra, el vi i els menjars preparats són aliments ecològics de demanda minoritària.

A més, un 71% dels enquestats que coneixen però no consumeixen aliments ecològics estarien interessats en consumir aquest tipus d’aliment, tot i que no es posen d'acord en el preu que estarien disposats a pagar de més per aquests productes.

diumenge, 31 de gener del 2010

La Generalitat potencia l'agricultura ecològica a les escoles.

22-01-2010 Font: Gencat DAR.
INICIATIVA DIDÀCTICA

Els consellers d'Agricultura i d'Educació han presentat la maleta pedagògica "De l'hort a casa", una iniciativa per ampliar l'oferta pedagògica relacionada amb els horts escolars ecològics. Els materials s'enviaran als 75 centres de recursos pedagògics distribuïts arreu del territori per poder-los fer arribar als centres educatius amb guies didàctiques i formació dels mestres i professors que l'utilitzaran.

Aquesta iniciativa forma part de les 105 accions que conformen el Pla d'acció per a l'alimentació i l'agricultura ecològiques 2008-2012, aprovat pel Govern el passat mes de novembre de 2008.

Informar i formar els infants

L'objectiu d'aquesta iniciativa és informar i formar als infants sobre la producció agrària ecològica i ampliar l'oferta pedagògica relacionada amb els horts escolars ecològics amb un format entenedor i participatiu.

Així, a l'interior de la maleta es troben propostes d'activitats fàcils d'integrar en projectes escolars destinats a desenvolupar competències orientades en fer un ús responsable dels recursos naturals i tenir cura del medi ambient.

Dins de la caixa de fruites i verdures de l'hort a casa es pot trobar:

* Joc de la bioca
* Joc Dóna la cara
* Dins una llavor
* Experimentem amb el sòl
* HorTAC

Educar en una sana alimentació

Durant la presentació, el conseller d'Agricultura, Joaquim Llena, ha comentat que és important educar els més petits en una alimentació sana, ja que per exemple el 70% de les patologies cròniques, com ara la obesitat, estan relacionades amb l'alimentació.

Per la seva part, el conseller d'Educació, Ernest Maragall, ha destacat l'elevat valor educatiu d'aquesta iniciativa i ha revelat que estan treballant perquè la majoria de centres escolars de Catalunya tinguin horts a les seves instal·lacions.

Actualment hi ha 180 centres que tenen hort escolar a la ciutat de Barcelona, d'un total de 550 escoles tant de primària com de secundària i públiques o privades.

divendres, 18 de desembre del 2009

Els joves del món rural pateixen menys l' atur i són més emprenedors.

ESTUDI SOCIOLÒGIC
FONT:Ruralcat.

20/11/2009 Els joves que viuen en els municipis més agraris no pateixen tant l’atur i treballen més per compte propi. No obstant, perceben uns ingressos mitjans més baixos que la mitjana, i pateixen problemes de manca d'habitatge i mobilitat.

Aquestes són dues de les conclusions de l’estudi “Món rural i joventut” elaborat per Màrius Domínguez, professor a la facultat d'Economia i Empresa, i membre de l’equip de recerca Territori, Població i Ciutadania de la Universitat de Barcelona. L'estudi va ser encarregat per per la Secretaria de Joventut del Departament d’Acció Social i Ciutadania per tal d'explorar la realitat i necessitats dels joves rurals i proposar iniciatives que milloren les seves expectatives.

L'estudi, després d'entrevistar a diversos joves, ha constatat determinades realitats:

L'atur juvenil és menor en els municipis més agraris: un 67,8% de les persones joves analitzades treballen. Aquest percentatge s’eleva fins al 79,2% en aquells municipis més centrats en el sector primari.

Predomini de l'ocupació per compte propi : amb un 24,1% dels homes i un 18,5% de les dones, és l'opció que més predomina en els municipis més agraris.

Ingressos per sota de la mitjana catalana: el sou mitjà és de 920 euros, 50 per sota de la mitjana de Catalunya.

Discriminació salarial de les dones: les joves cobren entre els 59 i els 200 euros nets mensuals menys que els nois.


Problemes que impulsen l’emigració a la ciutat
Altres temes tractats en l'estudi indiquen els problemes que troba aquest col·lectiu i que posen en perill el seu arrelament al món rural són els següents:

Crisi de l'agricultura, la construcció i els serveis: dificulta fortament l'accés al mercat laboral.

Manca d'habitatge digne: hi ha poca oferta de lloguer i els preus, en general, són molt alts.

Problemes de mobilitat: el transport públic presenta deficiències i es depèn sobretot del transport privat.

Necessitat de desplaçar-se per accedir a l'educació, l'oci etc


El futur dels i les joves del món rural és incert degut a les problemàtiques exposades. Aquesta incertesa augmenta les possibilitats que les persones joves abandonin aquests municipis. Malgrat la situació de desavantatge, hi ha un fort arrelament i desig de continuar vivint en aquest entorn.

Segons indica l'estudi, quan en un municipi rural s’ajunten la manca d’ofertes laborals i la dificultat d’accedir a un habitatge digne, les possibilitats de desenvolupar un projecte de vida són gairebé inexistents i el poble es troba en perill de despoblament.

dijous, 17 de desembre del 2009

Oli d'oliva


Ja tenim oli d'oliva de cultiu ecològic verge extra sense filtrar. Desprès de reposar tres setmanes, ja l'hem envasat. Perquè sense filtrar? perquè manté totes les propietats cardiosaludables. En el procés de filtrat, tot i ser un procés mecànic, l'oli s'escalfa i perd part del "colesterol bueno".

L'envàs de 2 litres costa 11€ i el de 5 litres 27€.

dilluns, 14 de desembre del 2009

Els petits plaers de la vida

Avui neva. Ens quedarem a casa.
Endressar el magatzem, quatre papers, fer una mica el "ronso" i arriba l'hora de dinar. Compro quatre bistecs de vedella a ca l'Asunsion, una amanida amb verdures del Jacint, el pa de cal Floro, patates fregides de casa, cervesa artesana de Les Clandestines i all i oli. Però no un all i oli qualsevol. Alls de casa, un ou de les nostres gallines, que amb el fred es tornen mes mandroses, i oli d'oliva del nostre, de les nostres olives, premsat expressament i sense barrejar amb altres.
Dinar a casa, amb la teva dona i els teus fills, asaborint els aliments que tu mateix has conreat, això si que es un luxe. No necessitem menjars complicats, ni països exòtics. Les coses senzilles son les mes bones.


divendres, 4 de desembre del 2009

Peli de SLQS (Som Lo Que Sembrem)

Podeu veure la festa de constitució de la plataforma Som Lo Que Sembrem i la ILP.

part1: http://www.youtube.com/watch?v=VHVs8-_Mqok
part2: http://www.youtube.com/watch?v=NeF6WvBQOzc
part3: http://www.youtube.com/watch?v=9QVzo4roJNI

Cocinando el planeta.

Canvi climàtic i sistema alimentari.

http://www.biodiversidadla.org/content/view/full/53040