divendres, 18 de setembre del 2009

El conseller Llena adverteix que el sector agrari viu moments difícils.

07/09/2009 DAR/RuralCat"La situació del sector agrari és delicada, complexa i complicada, sobretot, en subsectors com la fruita dolça, el vi, la llet i la fruita seca, mentre que d'altres com els carnis van resistint". Així va definir el conseller d'Agricultura, Joaquim Llena, l'estat del conjunt dels subsectors durant la roda de premsa prèvia a la reunió que va mantenir amb representants de les organitzacions professionals agràries durant la setmana passada.

Segons Llena aquesta situació es deu al fet que "en moments de crisi com l'actual, el sector agroalimentari aguanta molt bé el seu inici però, cap el final, quan ja ha passat la primera campanya i s'afronta la segona, tota la pressió es trasllada cap al productor. A més, un dels problemes no resolts són els preus en origen i cal buscar mecanismes possibles per afrontar-ho".

En aquest sentit, el conseller considera que "no si val fer cants de sirena durant 30 anys demanant una llei de marges comercials que ho resolgui tot, quan sabem que és una llei impossible. No hi ha cap país que la tingui. No cal perdre el temps amb peticions que no són possibles".


Llena va afegir que "una altra assignatura pendent de l'administració és vetllar pel compliment de la legalitat vigent: els productes frescos no es poden pagar més enllà dels 30 dies i no es pot vendre per sota del preu de cost".


Anàlisi del sector de la fruita i el vi


Pel que fa a la situació de cadascun dels sectors afectats, Llena va indicar que en el cas de la fruita, "el consum ha augmentat un 17% respecte a l'any passat, hi ha menys oferta però el preu no se situa al seu lloc".


En el cas del vi, "Catalunya passa una situació difícil. Hi ha més stock de vi que mai a diferència del que succeeix a la resta de l'Estat espanyol".

El conseller ha afegit que "hi ha molt vi i cal buscar-li sortida. Una de les mesures que ha demanat el sector és la destil·lació de crisi i, des de Catalunya ja s'ha demanat al Ministeri". Una altra de les possibles mesures és aplicar "el pla de reconversió varietal i la promoció a tercers països, on es destinen 10 milions d'euros".



Panorama de la llet i la fruita seca

Pel que fa la llet, hi ha excés de producte i Llena proposa que la Comissió Europea afronti la situació i adopti mesures. Segons el conseller "cal recuperar mecanismes de regulació i aprendre de les crisi".


En relació a la fruita seca, el conseller es va centrar en l'avellana i l'aplicació de la clàusula de salvaguarda davant de la dura competència de l'avellana turca.


Actuacions pels afectats del temporal de vent i pedra

Posteriorment a la roda de premsa, el conseller d'Agricultura, es va reunir amb representants de les organitzacions professionals agràries UP, JARC, FCAC, ASAJA, ASOFRUIT, UPA-URAPAC i Catalonia Qualitat per fer un seguiment de les mesures adoptades en favor dels afectats pel fort temporal de vent i pedra del primer cap de setmana d'agost.

El conseller Llena va fer un resum de les actuacions adoptades pel Departament i quin ha estat l'abast definitiu de la tempesta. En aquest sentit, el conseller va detallar que els peritatges han confirmat un total de 8.659 hectàrees de fruita, de les quals 48 hectàrees han tingut un grau d'afectació altíssim.