diumenge, 27 de setembre del 2009

Reducció en el preu de les cireres i els presecs.

FONT:reusdigital.cat
Unió de Pagesos denuncia reduccions 'abusives' dels preus de cireres i préssecs als productors
Els preus que reben els pagesos aquesta temporada suposen més del 50% que l'any anterior
Jordi Marsal / ACN 11 d'agost de 2009
Els productors de cireres i préssecs del Camp i Terres de l'Ebre han iniciat la campanya de recol·lecció de la fruita amb retallades de preu considerables respecte anys anteriors. Unió de Pagesos (UP) ha denunciat que, en el cas de la cirera, la mitjana de preu que els majoristes paguen a Mercabarna és de 1,1 euros per quilo inferior al de fa un any, mentre que en el préssec groc és de 0,23 euros i la nectarina entre 0,20 i 0,40 euros el quilo. El sindicat agrari ha insistit, però, que aquestes retallades en cap cas es traslladen als consumidors. Dimecres, els productors participaran en la protesta convocada per UP a Tarragona reclamant 'Preus justos al camp i a la ciutat'.

Els pagesos es queixen de la retallada de preus
ACN Els preus que reben els pagesos aquesta temporada suposen més del 50% que l'any anterior, en el cas de les cireres, i al voltant del 40% en el dels préssecs. "Els comerciants diuen que hi ha més cirera. Però l'any passat no vam tenir producció i enguany hem arribat a un nivell normal (al voltant de les 2.700 tones): no pot haver un descens del preu mitjà de 1,1 euros", ha apuntat el coordinador comarcal de la Ribera d'Ebre d'UP, Jaume Miquel Aleu.

Pel que fa als préssecs, la producció anual de 36.000 tones s'ha mantingut estable, sense experimentar augments destacats. Amb tot els preus han caigut, en el cas d'algunes de les nectarines amb més producció, uns 0,40 euros. Tampoc, addueixen, contribuirà ha estabilitzar o incrementar els preus els efectes de la pedregada a la zona de la plana de Lleida. "Alguns comerciants ens volen comprar fruita perquè a Lleida no en tenen, però no paguen més", ha indicat.

Aleu no dubta en assenyalar els distribuïdors, majoristes i comerciants com a responsables d'aquesta situació. "Han forçat molt excusant-se amb l'augment de la producció, però al consumidor això no li arriba: als supermercats o mercats municipals no hi ha baixada de preus, que haurien de baixar el mateix tant per cent el preu al consumidor, però aquest es manté i per al pagès disminueix", ha lamentat.

La situació ha quedat de relleu aquest principi de temporada amb les primeres liquidacions efectuades als pagesos per part dels majoristes de Mercabarna. A més, i a diferència del que succeïa en campanyes anteriors, el cobrament del gènere s'ha ajornat a uns quatre o cinc mesos i els productors tampoc poden recórrer als pagarés bancaris per obtenir els diners.