diumenge, 27 de setembre del 2009

Crisi de l'avellana.

FONT:elvallenc.com
Publicat: agost 21, 2009

Enguany la campanya de l’avellana que està a punt de començar serà molt minsa pel que fa a quilos i molt dolenta referent als preus, per tant, passarà a la història dels pagesos del sector com “un any horrorós que millor és acabar d’arrencar-ho tot”.Segons va explicar Josep Fortuny, responsable de la fruita seca d’UP a aquest setmanari, “en un principi se sabia que la collita seria inferior a la de l’any passat, que va ser d’unes 20.000 tones en tot el Camp de Tarragona, encara que es veien flocs que feia pensar que la baixada no seria gaire important. Però ara s’ha vist que la baixada ha estat important perquè algunes varietats com ara la negreta han deixat anar molts flocs sense gra, han esporgat, i per tant, al fina seran menys quilos dels previstos”.Tenint en compte aquest contratemps, ara les previsions manifesten que enguany la collita només serà d’un 30% de la de l’any passat. Segons Fortuny, “una collita minsa que farà que al final es puguin recollir unes 7.000 tones a tot el Camp de Tarragona”.Preus enfonsatsEls preus de l’avellana estant enfonsats i encara ho estaran més segons les perspectives actuals.Tal com va informar la Unió de Pagesos a principis de mes, el govern de Turquia, màxim productor mundial, està enfonsant els preus.Aquest govern ja ha anunciat que la propera campanya no intervindrà el mercat, en canvi, ha establert un ajut de 750 euros per hectàrea durant aquesta campanya que estem a punt de començar i les dues següents.Aquesta ajuda és el doble que és dóna als pagesos catalans per part de l’Estat Espanyol. Si hi afegim el fet que la vida a Turquia és molt mes barata que aquí, fa que aquesta ajuda sigui molt més important i els pagesos productors d’avellanes de Turquia estiguin en millors condicions per aguantar els baixos preus.A més, cal tenir present que el govern turc té un estoc de 600.000 tones provinents de les intervencions fetes d’altres anys, que si decideix posar-los al mercat encara el s’enfonsaria més el preu.Amb tot això cal constatar un altre fet, la reunió bilateral Turquia UE per parlar sobre aquest tema encara no s’ha fet i està previst que es faci a l‘octubre, quan la majoria dels contractes per la campanya de Nadal ja estant fets. Segurament es farien els preus més baixos, molt per sota dels de producció pels pagesos catalans.Enguany la campanya de l’avellana que està a punt de començar serà molt minsa pel que fa a quilos i molt dolenta referent als preus, per tant, passarà a la història dels pagesos del sector com “un any horrorós que millor és acabar d’arrencar-ho tot”.

Segons va explicar Josep Fortuny, responsable de la fruita seca d’UP a aquest setmanari, “en un principi se sabia que la collita seria inferior a la de l’any passat, que va ser d’unes 20.000 tones en tot el Camp de Tarragona, encara que es veien flocs que feia pensar que la baixada no seria gaire important. Però ara s’ha vist que la baixada ha estat important perquè algunes varietats com ara la negreta han deixat anar molts flocs sense gra, han esporgat, i per tant, al fina seran menys quilos dels previstos”.

Tenint en compte aquest contratemps, ara les previsions manifesten que enguany la collita només serà d’un 30% de la de l’any passat. Segons Fortuny, “una collita minsa que farà que al final es puguin recollir unes 7.000 tones a tot el Camp de Tarragona”.

Preus enfonsats

Els preus de l’avellana estant enfonsats i encara ho estaran més segons les perspectives actuals.

Tal com va informar la Unió de Pagesos a principis de mes, el govern de Turquia, màxim productor mundial, està enfonsant els preus.

Aquest govern ja ha anunciat que la propera campanya no intervindrà el mercat, en canvi, ha establert un ajut de 750 euros per hectàrea durant aquesta campanya que estem a punt de començar i les dues següents.

Aquesta ajuda és el doble que és dóna als pagesos catalans per part de l’Estat Espanyol. Si hi afegim el fet que la vida a Turquia és molt mes barata que aquí, fa que aquesta ajuda sigui molt més important i els pagesos productors d’avellanes de Turquia estiguin en millors condicions per aguantar els baixos preus.

A més, cal tenir present que el govern turc té un estoc de 600.000 tones provinents de les intervencions fetes d’altres anys, que si decideix posar-los al mercat encara el s’enfonsaria més el preu.

Amb tot això cal constatar un altre fet, la reunió bilateral Turquia UE per parlar sobre aquest tema encara no s’ha fet i està previst que es faci a l‘octubre, quan la majoria dels contractes per la campanya de Nadal ja estant fets. Segurament es farien els preus més baixos, molt per sota dels de producció pels pagesos catalans.