diumenge, 20 de setembre del 2009

Pagesos tallen la C14 per protestar pel preu de l'avellana.

FONT:elvallenc.com
Publicat: agost 31, 2009

Els pagesos del sector de l’avellana estan desesperats davant la situació actual amb una collita molt minsa i a preus rebentats pels turcs i sense que el govern central faci res per millorar la situació -com convocar una necessària reunió bilateral entre UE i Turquia i marcar un preu mínim de garantia. Feia temps que advertien que farien mobilitzacions i finalment han complert la seva paraula: el passat diumenge a la tarda varen tallar durant uns 90 minuts la carretera C-14 a l’alçada d’Alcover en els dos sentits, en una hora punta de viatge de retorn de vacances per a molta gent, un moment de força trànsit per aquesta via que és molt utilitzada pels aragonesos, lleidatans i andorrans que van a la Costa Daurada.
A les 5 de la tarda es varen concentrar davant de la cooperativa agrícola d’Alcover els manifestants. Segons dades d’UP, hi havia unes 200 persones, mentre que els Mossos d’Esquadra situen la participació en poc més d’un centenar. Després el seguici es va dirigir fins a la C-14 i amb neumàtics varen tallar la via després de posar-hi foc.
La protesta, que va durar fins a les 7 de la tarda aproximadament, no va provocar massa retencions perquè el trànsit s’havia desviat per la T-724 i per la N-240.
Segons va manifestar Josep Fortuny, responsable de la Fruita seca d’UP, “la situació és critica. Enguany tenim només el 30% de producció de l’any passat i a més a preus rebentats. El govern no fa res per parar les importacions d’avellana turca a preus molt baixos, per sota dels límits de producció per al pagès català. A més que el pagès turc rep més ajudes del seu govern amb un nivell de vida més baix que els d’aquí, i això és injust”.
La protesta de diumenge no acabarà aquí si no es prenen cartes i mesures. Properament es farà una nova assemblea del sector per valorar el sector i quines mesures es prendran. Unes mesures que van a fer pressió perquè es marqui un mínim de les exportacions de l’avellana turca i que els preus no siguin ruïnosos per al pagès de casa nostra tal com passa avui en dia.